Indkøb bliver aldrig det samme igen

Blogindlæg af Rikke Dreyer, Formand for Forum for Bæredygtige Indkøb

 

  • Opdateret 7. november 2023

Så blev det igen min tur til at skrive, og hold nu op, hvor verden er forandret, siden jeg skrev mit seneste blogindlæg tilbage i januar. Som så mange andre har jeg siden marts primært oplevet verden fra mit hjemmekontor. Og når jeg mødes med kollegaer og samarbejdspartnere, så foregår det via telefon, Skype, Zoom, Teams osv., hvor vi kan være sammen hver for sig.

Coronakrisen har splittet os fra hinanden og kastet os ud i en verden af uorden – som et puslespil, hvor alle brikker bliver flået fra hinanden. Alle brikker synes at være kastet op i luften, for nu så småt at begynder at falde på plads, efterhånden som Danmark langsomt genåbnes.

Coronakrisen har givet kloden et uventet pusterum – og en økonomisk mavepuster. Havskildpadderne stortrives og har ro til at lægge æg på de mennesketomme strande i Florida, mens pandemien skønnes at kunne udløse det største årlige fald i CO2-emissioner, der nogensinde er målt under en økonomisk krise eller krigsperiode. Ifølge Carbon Brief svarer det forventede fald i de totale globale CO2-emissioner til ca. 5,5% af den samlede udledning i 2019.

Desværre ser den afledte økonomiske krise også ud til at blive historisk stor. Virksomheder går konkurs, arbejdsløsheden stiger, og olieprisen er i frit fald. Vil det få betydning for opbakningen til klimaet og den grønne omstilling?

Grønne indkøb er en vigtig brik

Det offentlige spiller en helt central rolle, når samfundet skal genstartes. Det gælder hjælpepakkerne til erhvervslivet, men det gælder også det offentlige indkøb og det offentlige som bygherre, hvor bl.a. Københavns Kommune har besluttet at fremrykke byggeprojekter for ca. 350 mio. kr., så de sættes i gang allerede i år. Brugt klogt, kan de store offentlige investeringer, som skal sikre, at dansk økonomi genopbygges, udnyttes til at sikre, at opsvinget bliver grønt.
Og alt tyder på, at danskerne trods coronakrisen fastholder deres støtte til den grønne omstilling og bakker op om grønne offentlige investeringer. Det viser en måling, som for nylig blev offentliggjort på Altinget, og hvor en af konklusionerne lyder: ”Trods coronakrise vil hver anden dansker stadig have staten til at bruge flere penge på grøn omstilling”.

Brancher ønsker offentlige grønne indkøb

I skyggen af coronakrisen har regeringens klimaråd og de 13 klimapartnerskaber offentliggjort deres forslag til, hvordan Danmark kan nå målsætningen om 70 % reduktion i udledningen af klimagasser. Grønne indkøbs- og forbrugsvaner, herunder at det offentlige går forrest med en ambitiøs grøn indkøbspolitik, går igen i de mange idéer og forslag til indsatsområder, som brancher og virksomheder foreslår regeringen at igangsætte. 

KL har allerede kvitteret ved at beslutte en ny fælleskommunal indkøbsstrategi, hvor bæredygtigt indkøb er det første af tre prioriterede indsatsområder. Strategien opstiller konkrete grønne indkøbsmålsætninger, som skal følges og evalueres. 

De grønne prioriteter har også fundet vej til indkøbsfunktionerne, hvor alle fem regioner nu har oprustet med en dedikeret medarbejder til at sikre grønne hensyn i udbud og indkøb. Den samme tendens ses hos staten, SKI og i de større kommuner. POGI har vokseværk og er med 3 nye medlemmer oppe på 18 kommuner og organisationer. Og halvdelen af landets kommuner har – ved at underskrive en interessetilkendegivelse fra Københavns Kommune – netop tilkendegivet, at de ønsker et større miljømærket udvalg på markedet inden for babyudstyr og børnetekstiler samt institutionsmøbler til børn. Det kan fx være flere svanemærkede barnevogne eller garderobeskabe, certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten.

Det grønne fokus fastholdes også i EU, hvor et flertal af medlemslandene – herunder Danmark – lige nu arbejder for at sikre, at EU’s hjælpepakker, der skal afbøde de økonomiske skadevirkninger af corona-pandemien, skal understøtte den grønne omstilling. Og hvor EU-Kommissionen lægger op til, at der i 2021 skal vedtages minimumskrav og mål for offentlig grønne indkøb. 

Fremtidens indkøber er grøn

Der er således meget, der tyder på, at opbakningen til klimaet og grøn omstilling – trods corona og økonomisk krise – er intakt. Der er også meget, der tyder på, at indkøb aldrig bliver det samme igen. De tider, hvor indkøbsafdelingens succes alene blev målt på evnen til at skabe økonomiske besparelser på anskaffelsesprisen, er forbi. Fremtidens indkøber skal se på helheden og på totaløkonomien, så der tages hensyn til miljø, klima, CSR og cirkulær økonomi – herunder produkters kvalitet, holdbarhed og mulighed for levetidsforlængelse.

Klimarådet skriver i deres rapport Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion, at staten skal spille en vigtig rolle i ”…at hjælpe kommuner og regioner med en fælles metodeudvikling. Det sker allerede i form af fx Forum for Bæredygtige Indkøb, der blev nedsat som et initiativ under Miljø- og Fødevareministeriet i 2010, en indsats der kan udvides”

Det er jeg, som formand for Forum, naturligvis enig i. Forum er et stærkt initiativ med mere end 1.000 medlemmer. Vi arbejder for at fremme bæredygtige indkøb gennem videndeling, netværksdannelse, kommunikation og synlighed, og vi samler indkøbere fra både offentlige og private virksomheder. 

Jeg er stolt over, at Forum også under coronakrisen kan bidrage til at udvikle og udbrede metoder til grønne indkøb, bl.a. gennem afholdelse af velbesøgte kurser. Lige nu har mere end 150 indkøbere tilmeldt sig Forums webinar i brug af Miljøstyrelsens TCO-værktøjer og næsten 60 har tilmeldt sig et webinar om bæredygtige indkøb af grøn IT. 

Alt dette giver for mig grobund for optimisme, og jeg tror på, at når coronakrisen er ovre, og brikkerne igen er faldet på plads, vil der tegne sig et billede af et grønnere Danmark!

 

Artiklen er skrevet af Rikke Dreyer og blev udgivet på www.udbudsmedia.dk d. 7 maj 2020