TCO viser, at halogen er seks gange dyrere end LED i levetiden

Syddjurs Kommune brugte Miljøstyrelsens TCO-værktøjer, da kommunen lavede udbud for lyskilder, og det viste sig, at halogenpærer er seks gange dyrere end LED.

  • Opdateret 3. januar 2023

Syddjurs organiserede udbuddet som et sortiment-udbud, hvilket betyder, at hverken leverandøren eller kommunen er låst fast på en enkelt type pære eller teknologi. Det skyldes, at markedet for belysning er i rivende udvikling, både hvad angår teknologi og pris. Det er ikke mange år siden, at glødepæren blev erstattet med sparepærer, som nu er ved at blive fortrængt af LED-belysning.

Det blev besluttet at se på totalomkostninger over en brugsperiode på 15 år, og det betød, at lyskildens levetid og arbejdstid til udskiftning af defekte pærer, fik stor betydning for de samlede omkostninger.

Fra Syddjurs Kommunes indkøbsafdeling lyder en klar anbefaling til andre om at bruge TCO-værktøjerne i udbud: ”Brug det. Det er en øjenåbner”.

Beregneren viste for et konkret tilfælde i udbuddet, beregnet over 15 år, at det er næsten 2000 kr. dyrere at købe den i udgangspunktet billigere pære, nemlig halogenpæren, end LED. Over 15 år koster halogen 2.354 kroner, lavenergi koster 581 kroner, og LED koster 362 kroner.

Casen er udarbejdet

Af Miljøstyrelsen

November 2015