Hvert år forbruger og indkøber kommunerne varer og tjenesteydelser for over 100 milliarder kroner. Det giver kommunerne en central rolle i at minimere klimaaftrykket og miljøbelastningen fra indkøb. Derfor betyder det også noget, hvordan kommunerne efterspørger – og dermed påvirker – produktion og forbrug. KL og CO-PI har sammen samlet 11 kommunale cases, der er konkrete eksempler på grønne indkøbsinitiativer, der har skabt værdi for klima, miljø og økonomi.
Kommunerne har for længst taget bolden op i forhold til at trække indkøb og forbrug i en grønnere retning. Og der er mange veje til at mindske klima- og miljøbelastningen fra forbrug og indkøb. Nogle produkter kan vi bruge mindre af, helt undgå eller erstatte med mere klima- og miljøvenlige alternativer – som for eksempel friske blomster, kontorartikler og plastprodukter. I andre tilfælde kan indkøb og forbrug gentænkes. Gennem dialog og samarbejde med producenter og leverandører kan vi udvikle og anvende mere klimavenlige produkter og løsninger, eksempelvis ved cirkulær materialeanvendelse.
Casesamlingen præsenterer en række forskellige metoder til at gentænke forbrug og indkøb. Målet er at inspirere kommunale beslutningstagere og medarbejdere til at arbejde mere med forbrug og indkøb som strategisk drivkraft for grøn omstilling. De 11 cases illustrerer en variation i metoder og områder og er udvalgt fra både store og små kommuner.
”Ved at satse på reparation og genanvendelse frem for nyindkøb har vi bevist, at bæredygtighed ikke behøver at koste mere – tværtimod skaber det værdi for både miljøet og økonomien”, Kerstin Roberts, IT category manager og sustainability ansvarlig, Økonomiforvaltningen, Koncern IT, Københavns Kommune
Det kan vi lære fra casene
De 11 cases er forskellige, men der tegner sig tydelige fællestræk. På tværs af kontekster og løsninger viser casene nogle gennemgående faktorer, som kan inspirere bredere i kommunerne:
Startskud til grønne indkøb: Strategi og genudbud som anledning
- For mange af initiativerne er afsættet en politisk vedtaget strategi eller målsætning. I nogle tilfælde er der formuleret konkrete delmål – fx at reducere forbruget inden for udvalgte områder. En vedtaget strategi sikrer ledelsesopbakning til at investere tid og kræfter i nye løsninger.
- Udløbet af en eksisterende kontrakt og forestående genudbud er ofte en naturlig anledning til at overveje, hvordan en ny kontrakt kan blive mere klimavenlig.
Succes gennem dialog med markedet og andre indkøbere
- Markedsdialog fremhæves i stort set alle cases som afgørende for at lykkes med nye løsninger og produkter. Leverandørerne har ofte vigtig indsigt i, hvor klimaaftrykket i produktion og levering er størst – og hvordan incitamenter i udbud, kontrakter og samarbejdsformer kan bruges strategisk. Ligesom dialogen kan inspirere til nye måder at stille krav på i forhold til ønsket om mere klima- og miljøvenlige løsninger. Nogle gange kan krav skærpes, andre skal nytænkes og omformuleres.
- De kommunale indkøbere er typisk gode til at videndele på tværs af kommunegrænser, og det er ofte fra kolleger i andre kommuner, at inspirationen til grønnere krav eller produkter kommer.
Succes gennem involvering af brugerne
- Indkøbsafdelingerne spiller ofte en central rolle, men fælles for alle cases er, at godt tværgående samarbejde har været afgørende. Det handler især om at inddrage brugerne, så nye produkter og løsninger giver mening i praksis og passer ind i de daglige arbejdsgange.
Undervurder ikke implementering
- At gøre noget nyt tager ofte længere tid end at gentage det velkendte. Projekter med bred inddragelse, mere dialog og nye arbejdsgange kræver tålmodighed – og tid til dataindsamling, opfølgning og dokumentation.
- Implementering skal tænkes ind fra starten. Uden en plan for forankring og opfølgning er det svært at lykkes. Casene viser forskellige tilgange, men fælles er en vægt på nudging, kommunikation og oplysning – fx ved indførelse af nye produkter eller smallere sortimenter.