Det offentlige halter langt bagefter i den grønne omstilling af byggeriet

Offentlige bygherrer stiller ikke lige så håndfaste krav til bæredygtighed som de private.

  • Opdateret 8. august 2022

Hvis offentlige bygherrer stillede lige så håndfaste krav til bæredygtighed som de private, ville det flytte byggerier for mange milliarder i grøn retning. Det skriver Mandag Morgen i denne uge, hvor man har dykket ned i nye tal og draget opsigtsvækkende konklusioner. Blandt andet den, at hver tredje krone i det private byggeri i 2020 investeres med krav om bæredygtighed, hvor dette kun gælder 6 procent af byggerierne i det offentlige.

Tallene for det offentlige byggeri så noget flotterede ud i 2019, hvor det dog var sygehusene, der alene stod for at kunne matche krav om bæredygtighed overfor det private.

Baseret på tal fra Byggefakta A/S har Mandag Morgen regnet sig frem til, at omtrent tre milliarder kroner ville kunne være flyttet i en grøn retning alene i 2020, hvis det offentlige havde stillet samme krav til bæredygtighedscertificering, som de private bygherrer har gjort for de planlagte byggerier i år.

En del af forklaringen på de manglende krav er ifølge pressechef Carsten Engedal i Bygningsstyrelsen, at der kun bliver bygget bæredygtige offentlige bygninger, hvis den institution, der skal bruge bygningen, kræver det. Og det gør de sjældent, fordi man i høj grad er bundet af stramme budgetter.

Se flere tal og fakta i artiklen på mandag morgen

Artiklen blev udgivet d. 29 maj 2020