Miljømærkede byggematerialer boomer

En ny opgørelse viser, at der i dag findes mere end 5.000 byggematerialer på det danske marked, der er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten. Det er næsten en tredobling på blot fire år. Det voksende udbud drives især af væksten inden for svanemærket byggeri og gavner både byggebranche og forbrugere.

  • Opdateret 13. juli 2022

Både professionelle håndværkere og gør-det-selv-folk kan i stigende grad gå efter Svanemærket og EU-Blomsten, når de skal vælge byggematerialer. I dag findes der nemlig næsten tre gange så mange miljømærkede byggematerialer på det danske marked sammenlignet med 2016.

”Når antallet af miljømærkede byggematerialer vokser markant netop nu, hænger det i høj grad sammen med byggebranchens øgede fokus på bæredygtighed. Fx bliver der stillet skrappe krav til de materialer, der skal indgå i et svanemærket byggeri – så i takt med at flere og flere vælger at opføre svanemærkede byggerier, kommer der naturligt også flere miljømærkede byggematerialer på markedet. Og går man ikke efter at få et helt byggeri certificeret, så er valget af byggematerialer jo et naturligt sted at starte bæredygtighedsrejsen,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Væksten ses på tværs af forskellige typer af byggematerialer; bl.a. inden for maling, gulve, bygge- og facadeplader og kemiske byggeprodukter som fx lim, spartel og fugemasse.

FAKTA OM MILJØMÆRKEDE BYGGEMATERIALER

  • Der findes i dag mere end 5.000 miljømærkede byggematerialer på det danske marked – og mere end 6.600 produkter i hele Norden.
  • Næsten 70 forskellige leverandører i Norden udbyder miljømærkede byggematerialer – heraf sælger 57 leverandører til det danske marked.
  • Sortimentet af miljømærkede byggematerialer er i Danmark størst inden for maling, gulve og kemiske byggeprodukter.
  • 2/3 af danskerne (64 %) ønsker flere miljømærkede varer at vælge imellem, heraf ønsker halvdelen (51 %) flere svanemærkede kemiske byggeprodukter, dvs. maling, spartelmasse og fuge. (YouGov kendskabsmåling, jan. 2020)

Læs hele artiklen på Ecolabel.dk

Artiklen er udgivet den 11. nov. 2020