Gladsaxe Kommune indkøber genproducerede laptops

Som det er i dag, er det ikke muligt for kommunerne at indkøbe brugte og genproducerede computere via de kommunale indkøbsaftaler. Men under coronakrisen er der opstået en force majeure-situation. Den har Gladsaxe Kommune brugt til at indkøbe og afprøve genproducerede laptops.

  • Opdateret 8. august 2022

 

Nedlukkede fabrikker og havne har under hele coronakrisen skabt store problemer for verdenshandlen. Det har betydet, at blandt andet elektronikmarkedet er ramt af mangel på chips og andre komponenter til produkter som fx computere. Samtidig har de mange nye hjemmearbejdspladser øget efterspørgslen. Producenterne har derfor stadig problemer med at levere, og det kan også mærkes ude omkring i kommunerne.

Sådan er det også i Gladsaxe Kommune, hvor ca. halvdelen af de omkring 7.000 medarbejdere bruger en computer i det daglige arbejde. I Gladsaxe har man imidlertid brugt anledningen til at se sig om efter alternativer til indkøb af helt nye computere og koble det med et overordnet ønske om at tænke og handle mere bæredygtigt også på elektronikområdet.

Vi er en kommune, som rigtig gerne vil lykkes med den grønne omstilling og med bæredygtige tiltag. Verdensmålene fylder meget i vores strategiarbejde rundt i alle afkroge. Vi fik nys om et firma, som kunne levere nogle nyere, men brugte computermodeller, men som både med hensyn til volumen, leveringstid, kvalitet og en 3-årig garantiperiode var meget attraktivt for os, siger digitaliseringschef Thomas Lerche.

Force majeure-situation

Den løsning Gladsaxe Kommune så nærmere på hedder Circular ComputingTM. I korte træk er forretningsmodellen, at virksomheden opkøber store partier af leasede laptops og ´genproducerer’ dem. Det vil sige, at skærmen renoveres ved at polere eventuelle brugsspor væk, harddisken udskiftes, hvis den er defekt og batteriet skiftes ud, hvis det har under 70 % kapacitet. Dertil får tastaturet et nyt print.

De bærbare computere genproduceres efter ISO 8887, der handler om at tilbageføre et brugt produkt til mindst dens originale ydeevne og med en garanti, der svarer til (eller er bedre end) da produktet oprindeligt blev fremstillet. Virksomheden garanterer, at computerne derved kan leveres i en ensartet kvalitet, både visuelt og funktionelt med en ydeevne på 97 % af en tilsvarende ny. Dertil plantes der fem træer for hver solgt computer, som kompensation for CO2-emissioner fra produktets oprindelige fremstilling, selve reproduktionen og de første tre års brug.

Vi kunne se, at det samlede miljøaftryk var mindre sammenlignet med at købe en ny. Derfor indledte vi et samarbejde med den danske leverandør og startede med at indkøbe tre laptops. Vi afprøvede dem med vores images, og de var fuldstændigt, som havde vi købt dem fra nye, siger Thomas Lerche.

Det betød at Gladsaxe indkøbte flere af de reproducerede laptops, så de i dag har lidt mere end 200 af den type laptops i cirkulation i kommunen.

Vi er meget opmærksomme på, at vi er bundet af udbudsregler, men når nu andre producenter ikke kan levere, så er der tale om en force majeure, da vi skal holde gang i driften, fortæller Thomas Lerche, som håber at SKI-aftalerne fremadrettet vil gøre det muligt at indkøbe brugte computere.

Hvad siger medarbejderne?

Et krav til de reproducerede computere fra Gladsaxe Kommune er, at det skal være Lenovo-computere, som kommunen arbejder med i forvejen, og at man skal op på et vist versionsnummer, så maskinerne er forsynede med USB-C docks. Men hvad siger medarbejderne til at få udleveret en teknisk set brugt computer, hvis de havde sat næsen op efter en spritny model?

Som udgangspunkt er medarbejderne jo meget opmærksomme på, at de får en god computer, som kan det den skal, men det kan da godt ske, at man reagerer, hvis man får en computer med et ældre produktnavn nede i hjørnet. Derfor er der en vis oversætteropgave for os i vores afdeling til at fortælle, at den er ligeså god som en ny, og at den er kraftig nok til kontorarbejde. I virkeligheden er mange af de computere vi køber ind jo mere end kraftige nok, til det arbejde der bliver lavet i kommunen, siger Thomas Lerche.

Han erkender dog, at der vil være behov for en større kommunikationsindsats fremover - en større fortælling om, at man er med til at gøre en bæredygtig indsats, som også flugter med  arbejdspladsens værdier.

Hvad der skal til for at Gladsaxe Kommune kun køber de reproducerede computere i fremtiden?

Det har min øverste ledelse også spurgt om, og svaret er, at hvis leverandøren kan følge med vores krav, og maskinerne kan holde lige så længe som en ny, så kan jeg godt forestille mig, at vi kan købe ind i større stil. En forudsætning er, at det bliver muligt at indkøbe dem via kommunens indkøbsaftaler. Force majeure-situationen gjaldt jo kun under coronakrisen, siger Thomas Lerche.

Vi har en besparelse på ca. 15 % ved at købe de genproducerede computere, men vi gør det, fordi vi synes, at det passer godt med vores bæredygtige profil, siger Thomas Lerche. (Sammenligningen går på SKIs priser, som generelt er med rabatter. Leverandøren selv oplyser en besparelse på 30-40%, red.)

Gladsaxe Kommune har dog en bestilling liggende på nye maskiner, så Thomas Lerche forudser, at der vil gå noget tid før kommunen har mulighed for at gå all in på de reproducerede computere. I mellemtiden vil man så se på nærmere på andre tiltag på IT-området.

Computerne er kun én streng. Vi skal stadig se på for eksempel strømbesparelser, køling af serverrum og andre bæredygtige tiltag, siger Thomas Lerche.

SKI: Fremtidens indkøb af brugt IT-hardware på SKI-aftaler

Der er sket en markant transformation i det offentliges tilgang til bæredygtige indkøb. Da SKI udbød de eksisterende indkøbsaftaler for computere i 2018, var der ikke efterspørgsel på brugt IT-hardware blandt vores kunder. Den positive udvikling har i mellemtiden medført, at SKI faciliterer indkøb af brugt IT-udstyr på vores kommende indkøbsaftale for AV-udstyr, ligesom vi også har brugte møbler på vores møbelaftale. I udviklingen af vores kommende frivillige computeraftale pågår en undersøgelse af, om og hvorledes SKI i så fald ville kunne understøtte et fremtidigt indkøb af brugte computer inden for udbudslovens rammer, som også tager hånd om kundernes behov for kompatibilitet, opdateringsmuligheder og sikkerhed, siger Katrine Pape Huldahl, der er chef for CSR og bæredygtighed hos SKI.

Artiklen blev udgivet d. 28 september 2021