Grønne indkøb for en grøn fremtid 2020
I "Grønne indkøb for en grøn fremtid - Strategi for grønne offentlige indkøb" bliver det præsenteret, hvordan det offentlige skal købe grønnere ind og derigennem hjælpe med at realisere målet om en 70 pct. reduktion af drivhusgasser i 2030.
Det offentlige indkøb sætter hvert år et betydeligt klimaaftryk på ca. 12 mio. ton CO2, hvoraf 3, mio. ton udledes i Danmark. Regeringen lancerede derfor i oktober 2020 strategien Grønne indkøb for en grøn fremtid, hvormed regeringen går foran med et klart signal om, at det offentlige skal købe grønnere ind, og dermed slår fast, at også det offentlige indkøb skal være med til at realisere målsætningen om en reduktion på 70 pct. i udledningen af drivhusgasser i 2030.
Strategiens tre spor
Strategien bygger på tre sammenhængende spor, der alle har fokus på indkøbsområder i det offentlige, der i dag sætter et betydeligt klimaaftryk, herunder:
Et implementeringsspor, der skaber grøn handling nu, et udviklingsspor, der skaber langsigtet grøn handling frem mod 2030, og et spor, der vedrører grøn viden og grønne værktøjer
Under disse tre spor præsenterer strategien således initiativer, der igangsættes allerede nu, samt initiativer med et længere udviklingssigte. Initiativerne spænder bredt, hvad angår både led i indkøbsprocessen og indkøbsområder, og har til formål at sikre, at vi når hele vejen rundt i den grønne omstilling af det offentlige indkøb.
Grøn handling nu
Der er bl.a. indført en fællesstatslig grøn fødevarepolitik, hvor der bl.a. stilles krav om, at 60 pct. af maden skal være økologisk, sættes ind over for madspild fra kantinedriften og altid tilbydes et kødfrit alternativ. Derudover er der indført klimakompensation for alle statslige flyrejser med tilbagevirkende kraft, hvor der årligt indbetales klimakompensation til Klima-skovfonden.
Dermed hjælper initiativet med at sikre, at der bliver rejst ny skov i Danmark. Regeringen vil med strategien også gøre det grønne valg obligatorisk ved at stille krav til at indkøbere i staten skal vælge miljømærkede produkter på udvalgte produktgrupper. Det vil ligeledes blive obligatorisk for statslige institutioner at have fokus på omkostninger i hele produktets livsforløb – og ikke kun prisen på købstidspunktet – for udvalgte produktgrupper.
Langsigtet grøn handling
Der er igangsat et arbejde med at lægge en plan for et skift til emissionsfri biler i stat, kommuner og regioner, så den offentlige bilflåde i 2030 kan være emissionsfri. Som led i den løbende implementering af initiativ for emissionsfri biler, er kravet til energiklassen til ministerbilerne blevet hævet til A+++, ligesom der generelt er sat krav til energibesparelser i staten.
Der vil desuden i 2022 blive fastsat et reduktionsmål for klimaaftrykket af det offentlige indkøb på baggrund af en fremskrivning af klimaaftrykket af det offentlige indkøb i 2030. Danmark vil være et af de første lande, der sætter et konkret reduktionsmål for det offentlige indkøb.
Statslige institutioner forpligtes til at hæve kvaliteten af indkøbet med særligt fokus på grønt indkøb gennem et charter for godt og grønt indkøb, der vil blive implementeret i 2022.
Som en del af charteret forpligtes statslige institutioner til at sende relevante indkøbere på et nyt kompetenceudviklingsforløb, der udvikles af Rådgivningsenheden – Statens indkøb og blandt andet vil have fokus på grønne indkøb. Kompetenceudviklingsforløbet blev igangsat i 2021, hvor det første uddannelsesforløb blev gennemført.
Sekretariatet for Grønne Indkøb i Miljøstyrelsen styrkes og gøres til hovedindgang for vejledning, rådgivning og vidensdeling og -formidling vedrørende grønne, offentlige indkøb.
Grøn viden og værktøjer
Der bliver gennemført en årlig beregning og fremskrivning af klimaaftrykket af det samlede offentlige indkøb, som danner grundlag for fastlæggelsen og opfølgningen på det kommende reduktionsmål.
Dertil vil der blive udarbejdet vejledninger til, hvordan der bedst stilles krav til længere garantiperioder, således at produkters levetid kan forlænges.