Innovativ brug af indkøbssystem forlænger brugte genstandes liv

Medarbejderne i Odsherred Kommune kan nu købe brugte møbler og andre genstande til 0 kroner direkte i kommunens nye indkøbssystem. En af finterne ved løsningen er, at den ikke kræver opvarmet lagerplads til de brugte ting og sager. Og så kræver den ikke nye investeringer udover lidt administrativt arbejde.
 

  • Opdateret 24. juni 2024

Brugte forlængerledninger, skærmbriller, computertasker, stå- eller aflastningsmåtter, stole og borde. I Odsherred Kommune kan medarbejderne nu købe kollegaernes ting, sager og inventar, de ikke længere har brug for, og som måske ellers var blevet afleveret i storskrald.  Prisen er 0 kroner og det hele foregår direkte gennem kommunens nyindkøbte indkøbssystem Bubobubo.

Lise Ellerbæk, der er udbuds- og analysekonsulent i kommunen, forklarer, at varerne ses på samme måde og i samme søgninger, som dem fra de faste leverandører, SKI-aftaler mv.

- Hvis en medarbejder for eksempel har brug for en ny forlængerledning og laver en søgning i systemet, så bliver de brugte forlængerledninger vist først. Nogle gange er det nemmere at smide ting ud end at opbevare dem. På den her måde opfordrer vi os selv til at tænke os om en ekstra gang, for måske er det slet ikke en helt ny forlængerledning, der er brug for, siger hun.

Ikke behov for lagerkapacitet

En af de store logistiske udfordringer ved at etablere en genbrugsbørs, som den de har oprettet i Odsherred Kommune, handler om at finde lagerkapacitet til de brugte genstande. Det kræver både plads og udgifter til opvarmning. I Odsherred har de derfor valgt en anden tilgang.

- Hvis en afdeling har et bord, som de gerne vil skaffe sig af med, så udfylder de en formular og bordet lægges ind i systemet, hvor det vil være ’til salg’ i tre måneder. Men i stedet for at sende den hen på et lager, så skal stolen blive i afdelingen i tre måneder, hvor den står tørt og godt. Her bliver den forsynet med en mærkat, så andre ikke finder på at tage det med sig, siger Lise Ellerbæk og forklarer at genstandene ikke bare udveksles internt.

Det vi også være en mulighed at ombygge eller reparere dem, da indkøbsafdelingen vil promovere nogle leverandørers tilbud om tilskæring af bordplader og levering af nye bordplader.

Håbet er på sigt at få endnu flere reparatører, malere, og møbelpolstrere i indkøbssystemet, så kommunens ejendom ikke bare nedslides, men vedligeholdes og opgraderes. 
 

Løsningen kræver ikke nye investeringer, men giver blot en smule administrativt arbejde, når varerne skal oprettes på indkøbsportalen. Til gengæld sparer vi penge, CO2, transport, jomfruelige ressourcer og lagerplads. Og så kan ordningen håndteres i de eksisterende IT-systemer. Det er den slags løsninger, vi skal finde mange flere af for at sætte fart på den grønne omstilling.

Borgmester Karina Vincentz, Odsherreds borgmester.
 

Affaldsspande i god kvalitet til bibliotekerne

Systemet har endnu kun nogle få måneder på bagen, men at der kan være gode besparelser i genbrug, kan kommunens biblioteker bekræfte. De havde svært ved at finde 25.000 kroner til nye affaldsspande. Men efterhånden som andre enheder har fået gamle spande tilovers, er det lykkedes at finde spande til alle bibliotekerne gennem Genbrugsshoppen. Spandene var gratis og tilmed i langt bedre kvalitet end dem af plast, som man havde fået tilbud på.

- Og så er det jo også langt sjovere at bruge 25.000 kroner på bøger end på affaldsspande, siger Lise Ellerbæk

Ideen til den nye genbrugsløsning opstod nærmest ved en tilfældighed, da Lise Ellerbæk og en kollega fra kommunens klimaafdeling var blevet bedt om at holde oplæg til det samme arrangement.

- Da ideen om at bruge det nye indkøbssystem først var undfanget, gik der kun tre måneder til den var implementeret, så det er ikke mange ressourcer det har kostet at sætte i værk, fortæller Lise Ellerbæk, der også påpeger at løsningen er opstået i samarbejde mellem kollegaer på tværs af kommunens enheder.

Samtidig har timingen også været god, for med udrulningen af Bubobubo i organisationen følger der også undervisning med. Det vil sige, at den cirkulære tankegang bag genbrugsløsningen tages med i brugen af systemet helt fra start.

Næste projekt på tegnebrættet er at oprette en såkaldt cirkulationsbørs for børnehaver og hele skoleområdet, hvor ideen er at skoler og institutioner får et overblik over, hvad de andre har liggende på hylderne af fx læringsmaterialer, som med fordel kunne lånes ud i en periode.

Artiklen er udarbejdet af Miljøstyrelsen i juni 2024