”Aarhus Kommune køber møbler for 40-45 mio. kr. årligt, og der er behov for nytænkning, viden, samarbejde og en mere helhedsorienteret tilgang, da både produktion og transport af møbler belaster klimaet.”
Sådan hedder det i indledningen til Aarhus Kommunes bæredygtige møbelstrategi, hvor et centralt element er at genbruge møbler for både at minimere kommunens CO2-aftryk og udgifter. I strategien nævnes en række punkter, hvor kommunen kan gøre det bedre.
Det handler blandt andet om at skabe overblik over møbelinventaret, at samarbejde med møbelleverandørerne - og på tværs i kommunen – samt at forlænge levetiden for møblerne i stedet for at købe nyt.
Portal sikrer lang levetid for møbler
Genbrugsportalen er et nyt initiativ i Aarhus Kommune, der på flere måder flugter rent med strategien, for her kan kommunens afdelinger, kontorer, skoler mm. registrere deres overskudsmøbler, så man andre steder i kommunen hurtigt se, om der skulle være en stol, reol eller et skrivebord, man står og mangler.
Alt inventar på portalen er gratis, og den er meget intuitiv at bruge. Den nye genbrugsportal kostede tilmed kun nogle få arbejdstimer at oprette, da man har fået indkøbsportalen True Trade til at arbejde sammen med SharePoint, som kommunen benytter i forvejen.
Konkret foregår det sådan, at giver og modtager selv aftaler, hvordan møblerne skal hentes eller bringes.
150 møbler fra rådhuset blev revet væk
Lige inden portalen var klar til at gå i luften var der 150 møbler fra Aarhus Rådhus, som det hastede med at få sat i cirkulation internt.
Indkøb & Udbud, Borgmesterens Afdeling i Aarhus Kommune, lagde derfor en nyhed på True Trade og efter kun et enkelt døgn var alle møbler reserveret eller hentet af institutioner og skoler i Aarhus som manglede borde, reoler, stole osv.
Det var en stor besparelse for institutionerne og har samtidig bekræftet Indkøb & Udbud i, at Genbrugsportalen har gang på jord. Portalen har også fået god respons og benyttes allerede flittigt.
Aarhus Kommunes Genbrugsportal fungerer lidt som man kender det fra dba.dk, hvor køber og sælger kommunikerer direkte med hinanden om afhentning. Forskellen er, at alt er gratis.
Hvad kan andre lære?
- Det behøver ikke at være en bekostelig affære at etablere en lignende portal i andre kommuner. I Aarhus Kommune kostede det ikke engang en hel arbejdsdag at sætte portalen op teknisk.
- Der skal en adfærdsændring til: Når man skal have et nyt møbel skal man først undersøge, om der skulle være brugte møbler på Genbrugsportalen. Derefter kan man i Aarhus Kommune tjekke de omkring 20 eksterne leverandører, der udbyder genbrugsmøbler på indkøbsportalen.
- Sørg for at få budskabet gennem alle de kanaler, der er til rådighed i kommunen.
Casen er udarbejdet:
Af Miljøstyrelsen, oktober 2021
Mere information:
Kontakt Aarhus Kommune:
Maria Hangaard Stubben, Contract Manager, INDKØB & UDBUD, Borgmesterens Afdeling, Aarhus Kommune, mahast@aarhus.dk