Årskonferencen 2022: Bæredygtige indkøb i en global krisetid

Der var fuldt hus, da Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb den 1. februar afholdt den årlige konference i DGI-Byens store sal. Konferencens titel ’Bæredygtige Indkøb i en global krisetid’ var den røde tråd gennem alle dagens oplæg - fra EU’s nye ecodesign forordning over indkøb af genproducerede computere til innovationsklausuler, dynamiske indkøbssystemer og digitale platforme.

  • Opdateret 7. februar 2023

Ny EU-lovgivning, indkøb af reproducerede laptops, forsøg med genanvendelse af arbejdstøj, de digitale platformes muligheder, nøjsom adfærd, innovationsklausuler, dynamiske indkøbssystemer og PEF-varedeklarationer.

De højaktuelle emner stod i kø, da Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI) afholdt årskonference i DGI-Byen, der på grund af Folketingsvalget var blevet flyttet fra november 2022 til den 1. februar 2023.

Og det var der en god grund til, for bæredygtige indkøb er et komplekst område, der kræver samarbejde og involverer mange forskellige fagligheder for at kunne lykkes. Derfor ser Forum og POGI det også som deres fornemmeste opgave at holde fingeren på pulsen, skabe netværk og sørge for at samle og formidle nyttig viden og værktøjer om grønne og bæredygtige indkøb til både offentlige og private virksomheder.

- Både dagens program og deltagerlisten er et godt eksempel på, at de udfordringer vi som menneskehed står overfor, når det kommer til miljø og klima kun kan løses i samarbejde. Også når det gælder de grønne og bæredygtige indkøb. Her i salen er der repræsentanter for både offentlige myndigheder, private virksomheder, vidensinstitutioner og interesseorganisationer, sagde Rikke Dreyer, der er forperson for Forum for Bæredygtige Indkøb, i åbningstalen, som hun leverede i fællesskab med Cecilie Førby, der er forperson for Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb.

En perfekt storm

Konferencens overordnede titel var Bæredygtige indkøb i en krisetid – brug mindre, bedre og i længere tid.

- Krig og Corona har gjort det håndgribeligt for mange af os, at forsyningskæderne er skrøbelige, og at ressourcerne ikke er uudtømmelige, sagde Cecilie Førby. Ressourceknapheden oplevede hun selv, da hun sammen med kollegaer i andre kommuner skulle købe værnemidler ind under Corona-epidemien og pludselig ikke kunne få leveret flere nitrilhandsker – en vare som de danske kommuner bruger ca. 10 mio. par af om ugen, hvilket i sig selv var en øjenåbner for Cecilie Førby og hendes kollegaer.

- Man kan vel nærmest tale om den perfekte storm: På den ene side har de globale kriser tvunget mange af os til at tænke nyt – og til at bruge mindre, bedre og i længere tid. Samtidig er det jo præcis dét vores klima og miljø, kræver af os. Både som professionelle indkøbere og fagfolk - og som mennesker i det hele taget, sagde Rikke Dreyer.

Vi fiksede ozonlaget

Rikke Dreyer og Cecilie Førby kastede nu et billede af hullet i ozonlaget op på de store skærme i konferencelokalet og mindede konferencedeltagerne om dengang, hvor det blev opdaget, at drivhusgasserne var ved at ødelægge ozonlaget. De sagde også, at det nu ser ud til, at ozonlaget vil være fuldstændig helet i år 2060. Og grunden til det er, at vi mennesker faktisk har evnet at handle på truslen.

- Hvor der er vilje, er der vej, siger man. Jeg synes, at jeg oplever både vilje, tro og håb om, at det er muligt at gøre en forskel sammen, og vi glæder os til at dykke ned i det komplekse sammen med jer i dag, dele viden og erfaringer og tage herfra i eftermiddag med en overbevisning om at bæredygtige indkøb kan gøre en kæmpe forskel, sluttede Cecilie Førby åbningstalen af med at sige.

- Fortællingen om hullerne i ozonlaget er en succeshistorie, men kampen for at forhindre klimaforandringer er langt mere kompleks og er afhængig af mange forskellige faktorer, sagde Rikke Dreyer.

Relevante tilbud til dig fra Forums temagrupper

En helt central del af den grønne omstilling er at vi nedbringer vores forbrug. En temagruppe under Forum har set nærmere på hvordan indkøbere i såvel offentlige som private virksomheder kan bidrage til at påvirke forbrugsadfærd og indkøbsbehov i en grønnere retning, når rammerne for de enkelte indkøb skal udstikkes.

Se gruppens anbefalinger i guiden på siden "Grønt forbrug og adfærd i indkøb".

Hvordan kan professionelle indkøbere stille miljøkrav til ’last mile’, dvs. transporten af varer frem til den endelige destination for indkøberne? En temagruppe under Forum har udviklet en række konkrete anbefalinger til kravområder, der kan sættes ind i et udbudsmateriale. Anbefalingerne henvender sig primært til offentlige indkøbere, men private kan også finde inspiration til, hvordan man kan stille miljøkrav til last mile-transport.

Se guiden på siden "Grønne transportkrav til 'last mile'.

Det sidste af tre møder i temagruppen om innovationsklausuler er blevet rykket til den 7. marts 2023. Det foregår online, og du er velkommen til at deltage.

Læs mere og tilmeld dig på siden "Temagruppe: Innovations- og ændringsklausuler".

Denne temagruppe sætter fokus på opgørelse og reduktion af drivhusgasser (CO2e) ifm. indkøb, herunder ved fokus på opgørelsesmetoder, temaer som virkemidler til CO2e reduktion, anvendelse af skyggepriser, CO2e-afgifter samt beslutningstagers rolle.

Første møde er den 23. marts 2023

Læs mere og tilmeld dig på siden "Temagruppe: CO2 - klimahandling og reduktion af klimaaftryk".

Temagruppen sætter fokus på de rammer, lovgivning og initiativer der er på vej– både fra EU og Danmark, herunder produktpolitikken, ESPR, Green Claims og EU GPP- kriterier. Desuden vil gruppen sætte det i en dansk kontekst i forhold til, hvordan det vil påvirke virksomheder og indkøbere.

Første møde er den 17. maj 2023.

Læs mere og tilmeld dig på siden "Temagruppe: Rammer og retning for bæredygtige indkøb - lovgivning og initiativer"